טור דעה מיוחד לביזפורטל: האיום של המטבעות הוירטואליים: איך התוכנית של פייסבוק עם ליברה שינתה את כללי המשחק?
ד"ר אביחי שניר כלכלן בכיר בקבוצת אינפיניטי. 17.06.2020
הנשק הכי טוב של ארה"ב בהתמודדות עם הנזק שנגרם בשל וירוס הקורונה הוא הדולר. הבנק המרכזי מדפיס כמויות אדירות של דולרים, והכסף הזה מניע את הבורסות, את חבילות הסיוע הנדיבות של הממשלה, ואת החברות שממשיכות לקבל אשראי למרות הפסדים אדירים. למעשה, האמון שהצרכנים מגלים בדולר, שמתבטא בכך שהאינפלציה נשארת נמוכה למרות כמות הדולרים שנשפכת למשק, מגלה שהדולר מעולם לא היה חזק יותר.
אבל למרות זאת, הבנק המרכזי מעולם לא חשש למעמד של הדולר כפי שהוא חושש כיום. האיום הראשון על הדולר הגיע דווקא מכיוונה של פייסבוק. לפני כשנה, פייסבוק הכריזה על תוכנית להשקת מטבע קריפטוגרפי בשם ליברה. פייסבוק לא הייתה לבד בפרויקט הזה – ביחד אתה היו שותפות לפרויקט, בין היתר, מאסטרקארד, ויזה, ואי-ביי. לפי התוכנית המקורית, היה נפתח חשבון עבור כל מי שמשתמש בפייסבוק או באחת מחברות הבת שלה (בין היתר אינסטגרם וווסטסאפ). מכיוון שלפייסבוק לבד יש יותר מ- 2.5 מיליארד משתמשים, זה אומר שביחד עם חברות הבת, הליברה הייתה הופכת זמינה לכמחצית מהאנשים בעולם.
ברגע שזה היה קורה, לכל משתמש ליברה הייתה דרך קלה ומהירה לבצע קניות או לשלוח כסף, והוא לא היה צריך בשביל זה לא את הבנק ולא דולרים. כל מה שהוא היה צריך זה להיכנס לחשבון שלו בפייסבוק וללחוץ על כפתור. בלי להמיר מטבעות כשקונים מאתר בחו"ל, ובלי לשלם עמלות לבנק על החזקה של חשבון. אם מישהו בכל זאת רוצה דולרים (או כל מטבע אחר), גם זה לא בעיה – מאסטרקארד וויזה יכולות להמיר את הליברה לכמעט כל מטבע שקיים בעולם.
כשפייסבוק הכריזו על התוכנית הזאת, היו כמה אנשים שהתחילו להזיע. הראשונים שהזיעו היו בבנק המרכזי, שהבינו שפתאום יהיה מטבע חדש ובינלאומי, והם עלולים לאבד שליטה על מקור הכוח היחיד שלהם – הכסף. השניים שהזיעו היו בבית הלבן. הדולר נותן לארה"ב המון כוח; ארה"ב יכולה להטיל היום סנקציות על איראן, למשל, בגלל שהמסחר הבינלאומי מתנהל בדולר, ועובר דרך בנקים אמריקאיים בשלב כזה או אחר. אבל אם מי שינהל את הסליקה הבינלאומית זה פייסבוק, ארה"ב יכולה להטיל סנקציות על מי שהיא רוצה. כל עוד פייסבוק לא משתתפת במשחק, לסנקציות אין שיניים. בעולם שבו יש ליברה, כשטראמפ ירצה להפעיל כוח, הוא קודם כל יצטרך לבקר את צוקרברג ולקבל ממנו אישור.
אבל מי שהזיעו הכי הרבה היו מנהלי הבנקים המסחריים. בעולם שבו יש ליברה, אין מקום לבנקים שאנחנו מכירים. ראשית, בגלל שבעולם שבו יש ליברה, אנשים לא צריכים להחזיק את הכסף שלהם בחשבון עו"ש – הוא ממילא מופקד בחשבון שלהם בפייסבוק. ואם אנשים לא מפקידים כסף בבנק, לבנק אין כסף לתת הלוואות. שנית, בגלל שהיום, היתרון של הבנקים על נותני אשראי אחרים הוא שיש להם הרבה יותר מידע על אנשים פרטיים ועל חברות קטנות ובינוניות. אבל לפייסבוק יש הרבה יותר מידע מאשר לבנקים.
לפחות בינתיים, הליברה לא תקרה, לפחות לא באופן שפייסבוק תכננה. הממשל, הבנק המרכזי, והבנקים המסחריים הפעילו לחץ מרוכז על החברות שהיו שותפות לתוכנית, ואלצו אותן לעזוב, משאירים את פייסבוק עם ליברה חסרת שיניים.
אבל האיום לא נעלם. עכשיו, מי שמאיימת ללכת בכיוון הזאת היא סין. הסינים מתכוונים להשיק גרסה דיגיטלית של היואן, והמטרה המוצהרת היא להתחרות בדולר. הסינים יציעו לכל מי שרוצה, להשתמש ביואן הדיגיטלי שלהם, כדי לסלוק עסקאות באופן מהיר, יעיל, ושאיננו תלוי במערכת הבנקאות שקיימת היום. כשזה מגיע בתקופה שבה אמריקה נראית חלשה בגלל וירוס הקורונה, ההפגנות, והתלות של אמריקה במכונת ההדפסה של הבנק המרכזי, האיום הסיני נראה רציני. המזל של הדולר הוא שרוב העולם סומך על הסינים אפילו פחות מעל האמריקאים, ולכן כנראה שלא יותר מדי אנשים וחברות בעולם המערבי יפקידו את הכספים שלהם בבנק המרכזי הסיני.
בכל זאת, כדי שלא להשאיר את הסינים לבד במשחק, הבנק המרכזי האמריקאי שקל להשיק גרסה דיגיטלית של הדולר. הוא החליט שלא לעשות את זה, כדי שלא לחסל את מערכת הבנקאות הקיימת. אבל השאלה היא כמה זמן הוא יוכל להימנע מזה. יש הרבה מאוד כסף בשוק הבנקאות. עד מתי אפשר יהיה למנוע מפייסבוק, גוגל, וממדינות אחרות מלנסות לעשות לבנקים מה שאובר עשתה למוניות?
הכתבה פורסמה לראשונה בביזפורטל >> https://bit.ly/2Qvk5SF
*אין באמור התחייבות להשגת תשואה כלשהי. המידע המפורסם אינו מהווה ייעוץ משפטי, מס, חשבונאי או המלצה, הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות הערך ו/או נכסים פיננסים ו/או מוצרים פנסיוניים מכל סוג, ואין בו בכדי להוות תחליף לייעוץ כדין המתחשב בנתונים ובצרכים הייחודיים של כל אדם ו/או מקרה ו/או עסקה וכיוצ"ב. חברה ו/או לכל חברה קשורה אליה אין אחריות לכל נזק ו/או אובדן ו/או הפסד ו/או הוצאה מכל סוג שהוא, לרבות ישיר ועקיף שייגרמו למי שמסתמך על האמור בפרסום זה, כולו או חלקו. הזכויות בפרסום זה שמורות לאינפיניטי ואין לעשות בו או בחלקים ממנו כל שימוש מסחרי ו/או להעתיקו, להדפיסו ו/או להפיצו ללא קבלת אישור מפורש מאינפיניטי.