כיצד בוחרים חברה לניהול תיק השקעות?
בישראל קיימות מספר חברות לניהול תיקי השקעות ורבים מתלבטים כיצד לבחור את החברה המתאימה ביותר לניהול כספם.
הנתונים של חברות ניהול התיקים חסויים, וכל תיק השקעות עשו להניב תוצאות שונות בשל מאפייניו הייחודיים. לכן, אין דרך להסתמך על התשואות כבסיס להחלטה. בנוסף, בכל הנוגע להשקעות, תוצאות העבר אינן מעידות בהכרח על העתיד.
לכל משקיע צרכים, העדפות ומשאבים כספיים הייחודיים לו ורק לו. על כן לכל משקיע מתאים מסלול-אפיק השקעה המתבססים ונגזרים על מאפיינים אלו. בעולם ההשקעות המודרני של ימינו ישנו עושר גדול של אפיקים, שווקים, כלי ההשקעה ועוד. על כן בראש ובראשונה חשוב לפעול על פי כללים קבועים ומוגדרים מראש.
הסיבה המרכזית לכך קשורה לעובדה שעולם ההשקעות פועל בתנאי חוסר וודאות בהשוואה לתוכניות חסכון למשל.
בשלב הראשון מנהל ההשקעות שלך יבצע היכרות ראשונית הכוללת תכנון פיננסי, שכן השקעה בשווקי ההון דורשת ניהול זהיר ואחראי. כמו כן, מנהל ההשקעות מחויב להביא בחשבון וללבן פרמטרים שונים ביניהם: מהי מטרת ההשקעה? האם מדובר בכספים המיועדים לרכישת דירה, לצורך חיסכון ארוך טווח או לכל מטרה אחרת.
בנוסף מנהל ההשקעות נדרש לברר מה מקור הכסף, והאם מדובר במקור ההון היחיד. מעל לכל חשוב לזכור, תכנון תיק השקעות לעולם לא יהיה מושלם ללא בחירה של רמת הסיכון הרצויה והנדרשת. נדגיש ונאמר שגם אוהבי סיכון נדרשים לנקוט במידה מסוימת של זהירות.
בעולם ההשקעות קיים מגוון של בעלי תפקידים, אולם השלושה העיקריים אותם תזכו להכיר הם: יועץ השקעות, משווק השקעות ומנהל תיקים.
יועץ השקעות- נותן ייעוץ בנוגע לכדאיות של השקעה, החזקה, קניה או מכירה של ניירות ערך ונכסים פיננסיים.
משווק השקעות- משמש בתפקידו כיועץ ההשקעות, מספק שירותי ייעוץ השקעות, אלא שיש לו קשר כלשהו לנכס פיננסי, אחד או יותר. לדוגמא, משווק השקעות העובד בחברת ניהול תיקים שיש לה חברת קרנות נאמנות.
מנהל תיקים- ביצוע עסקאות, לפי שיקול דעת, לחשבונם של אחרים. כלומר, מנהל תיקים מפעיל את שיקול דעתו ומבצע בעצמו את הפעילות בחשבונך.
איזה שאלות צריך לשאול את מנהל ההשקעות ומאילו מוקשים עיקריים כדאי להיזהר?
1. האם קיימת פעילות חיתום?
חלק מבתי ההשקעות בארץ מחזיקים בפעילות חיתום. עובדה זו טומנת בחובה ניגודי עניינים מובהקים. חברת חיתום מלווה חברות המעוניינות להנפיק ניירות ערך בבורסה ועל כך היא מתוגמלת. מצד שני, בתי ההשקעות השולטים בחברת החיתום עלולים לעמוד בניגוד עניינים ברכישת ניירות ערך אלה ללקוחותיהם.
ניגוד העניינים מתחדד עוד יותר כאשר ההבנה בנוגע לאינטרסים המנוגדים מתבהרת. האינטרס של חברת החיתום הוא לשווק את ההנפקה במחיר גבוה ככל שניתן, ואילו האינטרס של בית ההשקעות כגוף מנהל כספי לקוחות הוא לרכוש את ניירות הערך במחיר נמוך ככל שניתן. בסיכומו של עניין, פעילות חיתום מצוינת לבית ההשקעות אך יוצרת פוטנציאל לפגיעה בתשואת הלקוח.
2. האם קיימים בחברה קרנות נאמנות של בית ההשקעות?
פוטנציאל לניגוד עניינים נוסף, עלול להתגלות במקרים בהם לבית ההשקעות יש מוצרי השקעה משל עצמו, כגון: קרנות נאמנות או תעודות סל. מצב זה עלול להגביר את "המוטיבציה" של מנהל ההשקעות לרכוש עבור תיקי ההשקעות/קרנות ההשתלמות וקופות הגמל אותם הוא מנהל- קרנות נאמנות של הבית, במקום לרכוש ללקוחותיו קרנות נאמנות של מתחרים. באופן זה מנהל ההשקעות מניב לבית ההשקעות הכנסות, כל שכן אם ירכוש קרנות נאמנות בעלות דמי ניהול גבוהים.
זה המקום להזכיר, כי ניהול חף מאינטרסים מתאפשר בצורה המיטבית כאשר לבית ההשקעות האמון על ניהול השקעות עבור לקוחות, אין מוצרים משלו.
3. מהו תיק נוסטרו של בית ההשקעות?
תיק נוסטרו הינו תיק ניירות ערך פרטי של בית השקעות. ניגוד האינטרסים הפוטנציאלי בסיטואציה זו עלול להיות משמעותי מאחר שבית ההשקעות מנהל חשבון השקעות גם ללקוחות וגם עבור עצמו. כך מתחילות הדילמות והסתירות בשיקול הדעת של מנהל ההשקעות. כך לדוגמא: אם מנהל ההשקעות מאתר השקעה אטרקטיבית, לאיזה תיק יעדיף לרכוש? אם מופיעה מפולת בשווקים ומתקבלת בבית ההשקעות החלטה למכור ניירות ערך, מאיזה תיק יתחילו למכור? מצב עולם זה מעלה קונפליקטים מיותרים ומסוכנים איתם צריך להתמודד מנהל ההשקעות אשר מנהל את השקעות הבית, לצד השקעות של לקוחותיו, בבואו לנהל השקעות לקוחותיו.
בנוסף, בבואכם לבחור חברת ניהול השקעות שימו דגש לרמת השקיפות של החברה, בנוגע לאופן ניהול ומדיניות ההשקעות. יש לתת את הדעת על גודל החברה, השירותים שהיא מספקת ויכולותיה המקצועיות מבחינת הפרמטרים שלהלן:
· מספר בעלי רישיון, מומחיותם וניסיונם בניהול תיקי השקעות של תאגידים ומוסדות,
· יכולותיה המקצועיות בניהול תיקים מוסדיים (קופות גמל וקרנות השתלמות) הדורשים פיתוח ושימוש במערכות בקרה ומעקב מתקדמות, שעשויות לשפר גם את הטיפול בתיק הפרטי.
סטנדרטים גבוהים של שירותיות ויחס הוגן ללקוח מעידים על רצינות ומקצועיות החברה, ולכך יש לצפות לכך במהלך ההתקשרות עם מנהל התיקים.
התשלום לחברת ניהול התיקים מורכב מדמי ניהול ועמלות. דמי הניהול נגבים בשיעורי אחוזים משווי תיק ההשקעות.
לסיכום, בעולם ההשקעות שברובו גנרי, כדאי למצוא את החברה בעלת הערכים המוספים הגבוהים ביותר עבורך כמשקיע:
- שקיפות
- פעילות שאינה מערבת ניגודי עניינים של החברה המנהלת (העלולים לפגוע בתשואת התיק שלך).
- ראייה הוליסטית בניהול ההשקעות
- אופן ושיטת הניהול
- מקצועיות ומקצוענות
- שירותיות